Kuchnia

Wszystko o Egipcie

Kuchnia egipska jest niezwykle różnorodna. Charakteryzuje się dość wyrazistym smakiem, dzięki przyprawom, które dodaje się często i w dużych ilościach. Szczególnie zaś ceni się cebulę oraz czosnek, które były popularne już w czasach starożytnego Egiptu.

Warzywa najczęściej podaje się z sosem, który powstaje na bazie octu oraz oliwy. Fasolka, sałata, groszek czy ogórek to dodatki, które można spotkać w bardzo wielu daniach. Z owoców zaś figi, granaty, winogrona oraz daktyle.

Kuchnia egipska swoją różnorodność zawdzięcza częstymi kontaktami z krajami sąsiednimi. Posiłki są zdrowe i proste, bowiem przygotowuje się je ze świeżo zebranych warzyw i owoców, które są odpowiednio przyprawiane. Najczęściej dodaje się do nich imbir, kolendrę, kminek, sproszkowany czosnek oraz kurkumę.

Co znamienne w kuchni egipskiej nie spotyka się wieprzowiny, bowiem Egipcjanie są wyznawcami Islamu, mięso to jest więc dla nich nieczyste. Dania z baraniny, drobiu, jagnięciny czy wołowiny są zaś niezwykle popularne, jako dodatek podaje się do nich warzywa.

Najbardziej znane potrawy w tej części świata to batingan, czyli marynowane oraz smażone oberżyny, kushari – soczewica, makaron oraz ryż z niezwykle aromatycznym sosem, czy molochija, pyszna zupa przypominająca smakiem zupę szczawiową.

Warto także spróbować słynnego egipskiego falafela, shoarmę czy też sałatkę z kaszą kuskus, ziołami i cebulką – tabullę. Z sosów zaś czeka harisa z pomidorów, jajek, cebuli oraz dużej ilości przypraw czy znanym coraz większemu gronu ludzi humus.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *